Stephen King

Lyhyt Biografia
  • Stephen King syntyi Portlandissa, Mainessa 21.9 1947, Donald ja Nellie Ruth Pillsbury Kingin toiseksi pojaksi.
  • King myi ensimmäisen novellinsa Startling Mystery Storiesille vuonna 1967.
  • 1973 King alkoi opettaa äidinkieltä lukiolaisille Hampden Academyssa, Mainessa. Vapaa-aikansa hän kulutti kirjoittamiseen ja julkaisi novelleja, sekä työsti romaanejaan.
  • Keväällä 1973 Doubleday & Co. (kustannusyhtiö) suostui Carrien julkaisuun. Sen johdosta King sai pian lopettaa uransa opettajana ja ryhtyä täysipäiväiseksi kirjailijaksi.
  • Kingiltä on ilmestynyt useita kymmeniä teoksia ja hän on yksi maailman menestyneimpiä kirjailijoita.
  • King asuu Mainessa sekä Floridassa kirjailijavaimonsa Tabitha Kingin kanssa. He ovat hyvin innokkaita hyväntekeväisyyden harrastajia.
  • Stephenillä ja Tabithalla on kolme lasta: Naomi Rachel, Joe Hill ja Owen Phillip

Stephen (Edwin) King syntyi Portlandissa, Mainessa 21.9, 1947. Hän syntyi Donald ja Nellie Ruth Pillsbury Kingin toiseksi lapseksi. Stephenin ollessa kaksivuotias hänen isänsä, joka oli Elektroluxin ovelta-ovelle myyjä, lähti hakemaan kaupasta askin tupakkaa, mutta ei ikinä palannut. Stephen ei ole nähnyt isäänsä sen koommin. Vanhempiensa eron jälkeen Stephenin ja hänen vanhemman veljensä Davidin, kasvatti heidän äitinsä Nellie Ruth. Stephen vietti osan lapsuudestaan Fort Waynessä, Indianassa, missä hänen isänsä perhe asui siihen aikaan, ja myöhemmin Stratfordissa, Connecticutissa. Kun Stephen oli 11 -vuotias hänen perheensä muutti Durhamiin, Maineen, jossa Stephenin äiti ryhtyi hoitamaan omia vanhempiaan Guy ja Nellie Pillsburyä. Stephenin ja Davidin äiti periaatteessa painostettiin tähän hoitotyöhön hänen sisariensa puolelta. Stephenin isovanhempien kuoltua hänen äitinsä sai töitä Pineland -nimisen hoitolaitoksen keittiöstä. Näin alkoi Stephenin elo hänen niin rakastamassaan Mainessa.

Vuonna 1966 King pääsi Mainen yliopistoon, Oronoon, jossa hän kirjoitti viikoittaista kolumnia koulun omaan lehteen nimeltään "The Maine Campus". Hän oli aktiivisesti mukana oppilasyhdistyksessä ja tuki sodan vastaista toimintaa kampuksella. Hän vastusti innokkaasti mm. Vietnamin sotaa. (Myöhemmissä haastatteluissa hän on sanonut ettei ole kovinkaan ylpeä noista nuoruusvuosistaan eräänlaisena aktivistina...) Vuonna 1970 hän valmistui englannin opettajaksi lukiotasolle ja heti valmistumisensa jälkeen lääkärintutkimuksissa ilmeni uusia sairauksia vanhojen lisäksi. Saldo oli tämä: korkea verenpaine, vajaavainen näkökyky, lättäjalat ja puhkaistut tärykalvot.

Vuonna 1971 Stephen tapasi tulevan vaimonsa, kirjailija Tabitha Sprucen yliopiston kirjastossa. He tutustuivat ja rakastuivat toisiinsa yliopistolla järjestetyssä runopiirissä ja menivät naimisiin samana vuonna.

Stephen ei onnistunut saamaan opettajan töitä heti vaan Kingit elivät Stephenin ansioilla jotka hän tienasi työskentelemällä pesulassa, Tabithan opintolainoilla ja säästöillä, ja satunnaisilla lisäansioilla joita tuli Stephenin tarinoiden myynnistä miestenlehtiin. Stephen teki ensimmäisen novellinsa laajalevikkiselle miestenlehdelle pian valmistumisensa jälkeen. Avioliittonsa alkuajan hän jatkoi tarinoidensa myymistä miestenlehtiin ja monet näistä novelleista koottiin myöhemmin Yön äänet (Night Shift) -kokoelmaan tai ne ilmestyivät muissa antologioissa.

Syksyllä 1971 Stephen alkoi opettaa englantia kunnallisessa lukiossa Hampdenissa, Mainessa. Hän jatkoi iltaisin ja viikonloppuina novellien kirjoittamista ja romaanien työstämistä. Keväällä 1973, Doubleday & Co. hyväksyi romaanin Carrie julkaistavaksi. Samana vuonna äitienpäivänä Stephenin kustantaja, Bill Thompson kertoi, että suuri pokkari myynti mahdollistaisi opetustyön jättämisen ja siirtymisen kokopäiväiseksi kirjailijaksi.

Vuonna 1973 Stephen kirjoitti hänen toisen julkaistavan romaaninsa Salem's Lot:in. Alunperin kirjan nimi oli Second Coming ja sitten Jerusalem's Lot, josta se muuttui nykyiseen muotoonsa. Saman vuoden aikana Stephenin äiti kuoli syöpään 59 vuoden ikäisenä. Keväällä vuonna 1974 Carrie julkaistiin ja saman vuoden syksynä King muutti perheineen Boulderiin, Coloradoon. He asuivat siellä vajaan vuoden, jolloin Stephen kirjoitti kirjansa Hohto, joka sijoittuu juuri Coloradon maisemiin. He palasivat läntiseen Maineen kesällä 1975, josta Kingin perhe osti uuden asunnon. Siellä Stephen kirjoitti kirjansa Tukikohta ja Kosketus.

Vuonna 1977 vuoden pituiseksi suunniteltu Englannin reissu kutistui kolmen kuukauden mittaiseksi ja he palasivat joulukuussa Maineen, Centre Lovell -nimiselle paikkakunnalle, josta he ostivat uuden asunnon. Asuttuaan siellä yhden kesän Kingin muuttivat pohjoiseen Orringtoniin, lähelle Bangoria, jotta Stephen pystyi opettamaan luovan kirjoittamisen kurssia Mainen ylipistossa. Kingit palasivat Centre Lovelliin keväällä 1979. Vuonna 1980 Kingit ostivat toisen asunnon Bangorista ja tekivät tästä Centre Lovellin talosta kesäasunnon.

Koska Stephenin ja Tabithan lapset ovat jo aikuisia, he viettävät talvensa Floridassa ja lopun ajan vuodesta Bangorissa tai Centre Lovellissa.

Stephen ja Tabitha tekevät laajaa hyväntekeväisyystyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. He myöskin auttavat paikallisia lukiotason opiskelijoita opiskelustipendein ja apurahoin.

Kingeillä on kolme lasta: Naomi Rachel, Joe Hill ja Owen Phillip. Heille on siunaantunut tällähetkellä myöskin kolme lastenlasta.

Stephen King joutui vakavaan onnettomuuteen, ja kävi jopa lähellä kuolemaa, kesäkuun 19. päivänä 1999. King oli päivittäisellä kävelylenkillään ja oli juuri palaamassa kotia kohti, kun noin kello 16:30 Stepheniä lähestyvä kuski menetti Dodge Caravaninsa hallinnan. (Kuljettaja oli ilmeisesti häiriintynyt autossa vapaana olleesta rottwailerista, joka yritti mennä kylmälaukulle jossa oli olutta!).

Stephen on myöskin käsikirjoittanut, ohjannut ja näytellyt joissain hänen tarinoihinsa pohjautuvissa elokuvissa.

Vuonna 1985 kävi ilmi että King oli kirjoittanut Richard Bachman -salanimellä viisi kirjaa (1996 julkaistiin kuudes Bachman kirja nimeltään Regulators [Teloittajat]). Vaikka kirjat olivatkin hyvin samantyylisiä kuin Stephenin 'omat' kirjat, hän kiisti monta vuotta olevansa yksi ja sama henkilö. Salanimellä kirjoittaminen johtui lähinnä kustannusmaailman silloisesta käsityksessä, että "ostava kansa" ei katso suopeasti, jos samalta kirjailijalta tulee ulos vuoden aikana enemmän kirjoja kuin yksi . Ja silloin kun King oli tuotteliaimmillaan, niin tarinoitahan tuli huomattavasti enemmäin kuin yksi tarina vuodessa. Nimi Richard Bachman syntyi ihan sattumalta, kun kustannusyhtiöstä soitettiin Stephenille. Teos oli valmis julkaistavaksi, mutta kirjailijan nimi puuttui. Alkuperäinen salanimi Gus Pillsbury (josta King ei edes erityisemmin pitänyt) oli päässyt vahingossa kansan tietoisuuteen, joten piti keksiä uusi nimi äkkiä. Stephenin pöydällä oli ollut sitten Richard Starkin romaani, joten King oli ottanut siitä etunimen 'Richard' käyttöönsä. Sukunimi puolestaan oli tullut sillähetkellä radiosta soivasta biisistä "You Ain't Seen Nothin' Yet", jonka esitti Bachman Turner Overdrive. Näin syntyi nimi Richard Bachman.

©piina.net :: Sivuston suunnittelu & toteutus:Marika Lintula